Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: "" <h...@W...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pstrąg
Date: 22 Aug 2003 22:20:17 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 29
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <Nxs1b.267626$rsJ.204523@news04.bloor.is.net.cable.rogers.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1061583617 7943 192.168.240.245 (22 Aug 2003 20:20:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Aug 2003 20:20:17 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 192.168.1.197, 213.180.130.12
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 98; IDG.pl)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170884
Ukryj nagłówki
>
>
> I.P. pisze:
>
> >
> >serce sie kroi jak czytam, ze pstraga lub lososia
> > "przyprawiac"czosnkiem itd..., to gdzie ten szlachetny smak tych ryb?
> > Myslalam juz ,ze jestem jedyna osoba na swiecie, ktora w tak prosty sposob
> > przyrzadza ryby , no ale to tak malo oryginalne :-))
>
>
> Tak, to jest prawie ze filozoficzna przepasc.
>
> Mozna, tak jak w cytowanych przepisach, gluszyc smak ryby rozmaitymi
> intesywnymi dodatkami, od migdalow po czosnek, albo nawet ich mieszanka.
> To jest swego rodzaju szkola p.t. "zupa na gwozdziu", czyli
> przyrzadzanie "bialka pochodzenia rybnego" w dowolnym smaku.
>
> Albo - szkola druga - przy pomocy minimum przypraw i dodatkow starac sie
> wydobyc wyjatkowy smak wyjsciowego "surowca" - w tym przypadku pstraga.
> Do tego, w moim przekonaniu, wystarczy sol, pieprz, odrobina soku z
> cytryny, moze koper, moze szczypta innych ziol, ale nic wiecej. Wtedy
> bedziemy jedli pstraga.
A ja myślałam że jestem staroświecka bo kocham naturalny smak danego mięsa a
jednak ... :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|