Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!s
kynet.be!skynet.be!skynet.be!skynet.be!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!news2-1.
free.fr!not-for-mail
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <bi5dpp$e19$1@nemesis.news.tpi.pl>
<4...@n...onet.pl>
<bi5j69$106$07$1@news.t-online.com>
<Nxs1b.267626$rsJ.204523@news04.bloor.is.net.cable.rogers.com>
Subject: Re: Pstrąg
Date: Sat, 23 Aug 2003 01:10:45 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-1"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Lines: 49
Message-ID: <3f46a218$0$26426$626a54ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Date: 23 Aug 2003 01:07:05 MEST
NNTP-Posting-Host: 212.198.41.58
X-Trace: 1061593625 news2-1.free.fr 26426 212.198.41.58:1058
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170896
Ukryj nagłówki
Dans la
news:Nxs1b.267626$rsJ.204523@news04.bloor.is.net.cab
le.rogers.com,
Zbigniew Pieciul <m...@z...com> a écrit:
>> serce sie kroi jak czytam, ze pstraga lub lososia
>> "przyprawiac"czosnkiem itd..., to gdzie ten szlachetny smak tych ryb?
Podkreslony, ewentualnie...
>> Myslalam juz ,ze jestem jedyna osoba na swiecie, ktora w tak prosty
>> sposob przyrzadza ryby , no ale to tak malo oryginalne :-))
>
> Tak, to jest prawie ze filozoficzna przepasc.
Filozofia zalezy tysz od : "ile?" ; "czego?" ; "do czego?"...
> Mozna, tak jak w cytowanych przepisach, gluszyc smak ryby rozmaitymi
> intesywnymi dodatkami, od migdalow po czosnek, albo nawet ich
> mieszanka.
<troll>
Nie wiedzialam o tum ze lyzka migdalow jest intensywnym dodatkiem...
<koniec/troll>
> To jest swego rodzaju szkola p.t. "zupa na gwozdziu", czyli
> przyrzadzanie "bialka pochodzenia rybnego" w dowolnym smaku.
Uwielbiam "kuchnie biwakowa", ale na tym sie swiat nie konczy :-)
> Albo - szkola druga - przy pomocy minimum przypraw i dodatkow starac
> sie wydobyc wyjatkowy smak wyjsciowego "surowca" - w tym przypadku
> pstraga.
Jak najbardziej...
> Do tego, w moim przekonaniu, wystarczy sol, pieprz, odrobina soku z
> cytryny, moze koper,
Problem w tym ze *moim przekonaniu* koper (cytryna) ma zbyt intensywny
smak... osobiscie uzywam listkow laurowych, czyli :
"do tego, w moim przekonaniu, wystarczy sol, pieprz i listek laurowy"
Ewcia
--
/De gustibus non disputandum/
Niesz !
|