Data: 2009-03-31 09:25:42
Temat: Re: Pstrąg
Od: Bbjk <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Agnieszka pisze:
> zwracam się do Was z uprzejmą prośbą o podanie ciekawego pomysłu na
> przyrządzenie pstrąga.
Nie wiem, czy ciekawy, ale przypomnę przepis klasyczny i niezawodny.
Pstrągi na niebiesko, czyli
"Truites au bleu:
Po wyjęciu wnętrzności ryby opłukać kilka razy. Położyć na półmisku,
zalać szklanką winnego octu, niech tak poleżą na pól h, należy w tym
czasie je obracać na obie strony. Nie sól ich, ale do wody, w której
będą się gotować, wsyp łyżkę soli. Włóż do wrzącej wody ostrożnie,
grzbietem do góry, niech na wolnym ogniu pyrkają ok. 20 min - bez
przykrycia. Wody niewiele,tylko tyle, by były przykryte.
Wyłóż na półmisek, obłóż młodymi ziemniaczkami, polej stopionym masłem i
podaj je też w sosjerce, posyp ryby świeżym koperkiem.
I tyle. Żadnych czosnków, veget, ani tym podobnych rzeczy, nie do
delikatnej ryby, jaka jest pstrąg.
--
BBjk
http://bajarka.fotolog.pl/
|