Data: 2002-02-15 21:23:44
Temat: Re: Ptasie mleczko - dla smakoszy...
Od: "Cyganka" <f...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłam i mówię Wam, czegoś tak pysznego jeszcze nie jadłam!
I niech się wszystkie Wedle chowają!
Przepis poszedł już w świat:-))))
Pozdrawiam serdecznie - przejedzona Cyganka
p.s. cytuję raz jeszcze przepis za FreeMen-em:
Użytkownik "FreeMen" <f...@d...cz> napisał w wiadomości
news:a34jpn$15gmnj$1@ID-117872.news.dfncis.de...
> Przepis na "medalową" sztukę mojego wujka, mistrza cukiernika.
> Wielokrotnie sprawdzony... :-)
>
> W rolach głównych:
>
> 5 żółtek
> 1 (do dwóch = upodobania) łyżka kakao
> 12 łyżek cukru
> 1 paczka cukru waniliowego
> 8 łyżek żelatyny spożywczej
> 1 margaryna
> 2 galaretki owocowe
> Owoce do wyboru: ananasy, brzoskwinie, jabłka, gruszki - "miękkie"
>
> Proces twórczy:
>
> 1 szklankę przegotowanej ciepłej wody rozpuścić z żelatyną,
> dodać do roztopionej margaryny, doprowadzić do wrzenia,
> następnie całość ostudzić.
> Rozmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
> Dodać ostudzoną mieszankę margaryny/wody/żelatyny.
> Dobrze rozmiksować całość.
> Połowę wlać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem (aby nie wyciekało)
> i włożyć "do stężenia" do lodówki
> Do pozostałej części wsypać kakao i rozmiksować.
> Do już "skrzpłej" części z lodówki dolać drugą część z kakaem i
> ponownie ostudzić w lodówce.
> Nałożyć na wierzch posiadane owoce i zalać to wszystko lekko już
> tężejącą (wcześniej przygotowaną) galaretką owocową.
> Wstawić całośc do lodówki i starać się zabić jakoś czas w
oczekiwaniu,
> aż galaretka nabierze właściwej konsystencji...
> Wtedy niecierpliwie "rozbroić tortownicę i ... tak właśnie smakuje
ptasie
> mleczko, czyli niebo w ustach :-)
>
> Smacznego.
> FreeMen www.FreeMen.prv.pl
> --
> "Największym problemem świata jest to,
> że głupcy są absolutnie pewni,
> a mędrcy pełni wątpliwości" - Bertrand Russell
>
|