Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "Kasia A." <k...@p...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ptasie mleczko? pytania...
Date: Tue, 25 Jun 2002 13:17:52 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 31
Message-ID: <af9jgq$c1d$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: 149.156.58.250
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1025003866 12333 149.156.58.250 (25 Jun 2002 11:17:46
GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Jun 2002 11:17:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113918
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:3D178D8D.FA2082E8@west.net...
> Chcialam zrobic ptasie mleczko, ktorego nigdy nie robilam.
> Podrzuccie
> jakies pomysly.
>
Witam,
ja robię taki deser ptasie-mleczko-podobny:
1. Upiec (lub kupić) cienki spód biszkoptowy.
2. 3 różnokolorowe galaretki, rozrobić każdą w 1,5 szklanki wody i wylać do
płaskich naczyń. Gdy stężeją pokroić w kostkę i przełożyć do dużej miski.
3. Na paterze lub płaskim talerzu położyć obręcz do tortu (może być od
tortownicy lub pasek folii aluminiowej) w środek włożyć biszkopt.
4. 0,5 litra mleka zagęszczonego, żelatyna na 1 litr roztworu, cukier do
smaku.
Żelatynę rozrobić w 0,5 litrze wody i odstawić do ostygnięcia. Mleko ubić na
puszystą masę, osłodzić, dodawać małym strumieniem roztwór żelatyny ciągle
ubijając. Wyłożyć na kolorowe kostki galaretki i wymieszać.
Uwaga techniczna: ja dzielę tę porcję na 2 części i każdą ubijam z osobna w
malakserze z nożem.
5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównać. Odstawić do
zastygnięcia.
6. Na wierzch można wylać galaretkę. (jeszcze jeden kolor)
Jest to pozycja obowiązkowa na urodziny mojej córki i deser ten funkcjonuje
jako tort główny, ze świeczkami i tego typu bajerami.
|