Data: 2004-06-16 11:04:25
Temat: Re: Puszystość - mój punkt widzenia.
Od: Michal <m...@s...nospam>
Pokaż wszystkie nagłówki
Our newsgroup friend Marcin 'Cooler' Kuliński wrote:
>> Nie powodujący umiarkowanej hipoglikemii i nadmiernego apetytu... Teraz
>> mi wyjaśnij, czemu diety low carb tudzież MM są tak popularne, skoro to
>> "patologiczna" sytuacja? Jeśli nawet "patologiczna", to występuje na
>> tyle często, że powoduje epidemię otyłości... :(
>
> Epidemie otylosci powoduje nieograniczony dostep do kalorii z jednoczesnym
> ograniczeniem do granic mozliwosci energii wydatkowanej m. in. na zdobywanie
> pozywienia.
Co powoduje, że człowiekowi chce się jeść za bardzo jak na swoje
potrzeby? Natura, tj chęc zdobycia jak największych zapasów pożywienia?
Dlaczego na MM czy dietach low carb po prostu NIE CHCE się jeść za dużo
(tj tak, aby spowodować otyłość)? Pomimo tego, że ma się pełną lodówkę.
> Diety low-carb popularne sa z dokladnie tego samego powodu, z
> jakiego kiedys popularne byly diety low-fat.
Są popularne dlatego, że nie chce się na nich jeść za dużo.
> A MM dziala doskonale u ludzi,
> ktorzy rozregulowali sobie trzustke.
Dokładnie tak samo doskonale, jak diety low carb.
>> Jednak równie dobrze biały chleb, ryż czy makarony wywołują apetyt na
>> słodycze :(
>
> Ale bajki opowiadasz.
Ja u siebie zaobserwowałem taką prawidłowość, zresztą, skoro chleb ma
takie IG (albo wyższe), niż większość słodyczy, to dla mnie nie ma
dyskusji...
--
Mike
|