Data: 2004-10-16 20:02:39
Temat: Re: Pycha piernik
Od: "Basiek" <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No i całość wyszła trochę piekąca. Czy jest jakiś sposób żeby nie dawać
sody
> ? Ale żeby nie powstał kamień do polowań na mamuty ... :-)
Ja mam pyszny przepis z soda. Nie czuje zadnego piekacego smaku, moja
rodzina go uwielbia i znika w zastraszajacym tempie. (porzekladam go zawsze
masa kawowa)
Składniki:
1/2 kg gotowanych ziemniaków
1/2 kg mąki
1/2 kg miodu
0,375 kg cukru
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 dkg tłuszczu
Przygotowanie:
Miód rozpuścić na ciepło z cukrem (najpierw wlać miód, potem cukier, bo się
skarmelizuje).
Lekko skarmelizować. Dodać tłuszcz.
Gotowane ziemniaki podlewać stopniowo roztopionym miodem i tłuszczem
rozcierając.
Lekko ostudzić, potem dodać resztę składników.
Wstawić do nie rozgrzanego piekarnika.
Piec 180 - 190 stopni około 35 minut.
Pozdrawiam.
Basiek.
|