Data: 2017-05-18 21:40:04
Temat: Re: Pyszny biały ser.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2017-05-17 o 12:02, Ikselka pisze:
>> Potrzebne:
>> 4 litry/butelki mleka pełnego pasteryzowanego, nie UHT!!! (obecnie stosuję
>> Łaciate, w butelkach z czerwoną zakrętką), kubeczkowa śmietana z Końskich
>> (jedyna prawdziwa na rynku - szczepię nią mleko), garnek 4-5litrowy, chusta
>> serowarska klinek (syntetyczna, niebieska, perforowana) kupiona w
>> serowar.pl albo w Allegro.
>> Mleko w dwóch butelkach szczepię śmietaną (2 łyżki/butelkę), zakręcam,
>> szejkuję w celu rozprowadzenia szczepów bakterii mlekowych, odstawiam w
>> ciepłe miejsce.
>> Po 2 dobach zawartość wyciskam z butelek (obie równocześnie) do garnka z
>> gotującymi się 2 litrami słodkiego mleka.
>> Ostrożnie mieszam szumówką, a kiedy w mleku oddzieli się wyraźny skrzep,
>> wyłączam ogrzewanie, jeszcze chwilę delikatnie podważam skrzep od dna.
>> Wstawiam garnek do zimnej wody w zlewie.
>> Po schłodzeniu do temperatury ciała wybieram szumówką skrzep z garnka do
>> klinka opartego na jakimś sicie nad zlewem, pozostałą serwatkę przelewam
>> przez ten sam klinek, aby wyłapać wszystkie cząstki sernika.
>> Wolny brzeg klinka ściągam zapętloną gumką do weków i zawieszam na haczyku
>> nad zlewem, żeby odciekała serwatka.
>> Kiedy serwatka już prawie nie kapie, związuję wylot klinka sznurkiem i
>> kładę między dwie deski do krojenia związane ze sobą za uchwyty, kładę na
>> nich gumkę od wekowania (antypoślizg) i na niej ostrożnie umieszczam garnek
>> wypełniony tym razem trzema litrami wody jako obciążenie. Gumka świetnie
>> zapobiega zsuwaniu się garnka z górnej deski.
>> Kiedy serwatka przestanie wypływać, umieszczam klinek wraz z serem na
>> półmisku wyłożonym kilkoma warstwami papierowego ręcznika, przykrywam folią
>> spożywczą i umieszczam w lodówce na noc. Rano wyjmuję ser z chusty - i jem
>> na śniadanie, najchętniej grubo obłożony jogurtem greckim i powidłami, a
>> MŚK zamiast powideł preferuje posiekaną cebulę lub szczypior.
>> Taki domowy ser jest tylko lekko kwaśny, ma kremową konsystencję i jest
>> bardzo łatwy do zrobienia. Warto.
>>
>> Z 4 litrów mleka otrzymuję około pół kg sera, który trzymany w lodówce jest
>> dobry i smaczny ponad tydzień ( tylko raz tyle stał) i nic się z nim nie
>> dzieje złego.
>
> Za dużo wyparzania: garnek, sito, szmata i jeszcze zlew.
>
>
Za dużo tłumaczenia - i tak nie pojmiesz, a tym bardziej nie zrobisz.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|