Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!news.nask.pl!news.nask.
org.pl!news.germany.com!postnews.google.com!u18g2000pro.googlegroups.com!not-fo
r-mail
From: Panslavista <p...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie 'makaronowe'
Date: Thu, 8 Jan 2009 19:48:46 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 43
Message-ID: <c...@u...googlegroups.com>
References: gk5fa4$5u8$...@a...news.neostrada.pl
NNTP-Posting-Host: 83.6.245.104
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1231472926 13921 127.0.0.1 (9 Jan 2009 03:48:46 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 9 Jan 2009 03:48:46 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: u18g2000pro.googlegroups.com; posting-host=83.6.245.104;
posting-account=VxowYgoAAACXIUj-wSbzn1nmOoh3KrQ2
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; FDM; .NET CLR
1.1.4322),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:318856
Ukryj nagłówki
On 8 Sty, 19:04, medea <e...@p...fm> wrote:
> Yarael Poof pisze:
>
>
>
> > Ehmmm no i bądź tu mądry i pisz wiersze... Dobra - a tak technicznie?
> > Robiłem sam ciasto na lasagne i i gotowałe "na pół", ale... raz, jak to
>
> Moim skromnym zdaniem, jeśli sam robiłeś ciasto i to ciasto jest świeże
> (miękkie), to nie podgotowuj. Podgotowuje się ewentualnie suche
> cannelloni/lasagne (z paczki).
>
> Ewa
Witaj!
Jeżeli ktoś preferuje makaron "kupny" musi dopasować się do
technologii różniącej się od tej domowej.
Ja wolę maszynki firmy MARCATO - pozwalają one w prosty sposób wykonać
taśmę na lasagne jak i na pochodne - cannelloni. Wystarczy w robocie
(np. malakser robota Fenomen firmy Zelmer), automacie do chleba
(ciasto na kluski), bądź ręcznie wypracować ciasto o skladzie 10 jajek
na 1kg mąki pszennej (nie musi być semolina / durum) i tak będzie al
dente.
Po ugotowaniu (do utraty smaku surowości) można taśmy zwijać i
nadziewać dowolnym farszem. Tak zrobione lasagne / cannelloni nie
rozgotuje się, a będzie smaczne ( nie wiem, dlaczego niektórzy za "al
dente" uważają na wpół surowy makaron?). Pewnie z lenistwa - używając
"sklepowego"...
Marcato - proponuję Atlas Duzy 180 - pozwoli na szybką pracę, ale
najwięcej przystawek ma Atlas 150 (uwaga - trzeba się nauczyć
obsługiwać - nie zniechącajcie się).
Link:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=15&pokaz=1&sid=f5e4fcd67858fc0abb11e1e11fdc2f1e
|