Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Anna 'Akna' Strzyżewska" <akna[nospam]@gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o prażone vel duszonki
Date: Mon, 8 Aug 2005 10:30:09 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <dd756j$b9f$1@inews.gazeta.pl>
References: <d92d6$42f6122f$540adc98$3389@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.116.110.17
X-Trace: inews.gazeta.pl 1123489811 11567 195.116.110.17 (8 Aug 2005 08:30:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Aug 2005 08:30:11 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-User: akna
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245473
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kri$" <u...@l...com> napisał w wiadomości
news:d92d6$42f6122f$540adc98$3389@news.chello.pl...
> Witam wszystkich, jestem właśnie świeżo po urlopie, chciałem zakupić przed
> urlopem fachowy, specjalizowany garnek do "prażonych" lub "duszonek" jak
> kto woli, jednak z braku czasu nie zdążyłem. Tak się złożyło że urlop
> spędziłem na wsi (ehhh szkoda że już się skończył) zaadoptowałem
> odpowiedni (żeliwny) gar z pospawanym stelażem. Niestety tu pojawiło się
> rozczarowanie. Przygotowane składniki jak trzeba, ziemniaki, cebula,
> marchew, boczek, kiełbasa, (dorzuciłem też żeberka). Wszystko odpowiednio
> przyprawione, gar wyszorowany, wyłożony liśćmi kapusty. Zainstalowany na
> stelażu w ognisku, przykryty pokrywką obciążoną odpowiedniej masy
> kamieniami i niestety efekt końcowy mizerny.... Potrawę choć smaczną, czuć
> było spalenizną, liście kapusty się przypaliły i to bardzo mocno. Garnek
> był w ogniu nie dłużej niż godzinę i 15 minut. Co zrobiłem nie tak????
> Proszę fachowców o poradę żeby nie powtórzyć błędu następnym razem.
> Postępowałem dokładnie według wskazówek kolegi który pochodzi z południa
> Polski i tam "prażone" to że się tak wyrażę "chleb powszedni".
>
Pieczonki lub prażonki.
Ta spalenizna nadaje smaczku potrawie. Ale co moim zdaniem mogło być źle -
garnek z pieczonkami wstawia się raczej do żaru a nie do 'żywego',ostrego
ognia.
Pozdrawiam
Akna
|