Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Idol" <n...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyzy
Date: Mon, 18 Sep 2000 10:43:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 20
Message-ID: <8q4sbr$ss3$1@news.tpi.pl>
References: <3...@h...com>
NNTP-Posting-Host: pa6.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 969274555 29571 213.76.84.6 (18 Sep 2000 10:55:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2000 10:55:55 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:34017
Ukryj nagłówki
Pyzy ziemniaczane
1,5 kg surowych ziemniaków, 75 dkg ugotowanych ziemniaków, 50 dkg mielonego
mięsa, duża cebula, sól, pieprz, słonina lub boczek do kraszenia.
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok (zostawić go aby
odstał się krochmal). Dodać go do masy ziemniaczanej. Gotowane ziemniaki
przekręcić przez maszynkę. Połączyć obie masy, doprawić solą i wyrobić
ciasto. Cebulę obrać i drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu Dodać do
mielonego mięsa. Przyprawić farsz i podsmażyć. Gotowy wystudzić. Z ciasta
formować małe placki, nakładać na nie farsz, dokładnie zlepić i formować
kule. Pyzy gotować 10-15 min. we wrzącej, osolonej wodzie i podawać ze
stopioną słoniną lub boczkiem.
Znalazłem przepis j/w ale mam wątpliwości, co smażenia farszu - czy mięso
nie powinno być surowe?
|