Data: 2000-09-18 08:43:27
Temat: Re: Pyzy
Od: "Idol" <n...@w...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pyzy ziemniaczane
1,5 kg surowych ziemniaków, 75 dkg ugotowanych ziemniaków, 50 dkg mielonego
mięsa, duża cebula, sól, pieprz, słonina lub boczek do kraszenia.
Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok (zostawić go aby
odstał się krochmal). Dodać go do masy ziemniaczanej. Gotowane ziemniaki
przekręcić przez maszynkę. Połączyć obie masy, doprawić solą i wyrobić
ciasto. Cebulę obrać i drobno posiekać, zrumienić na tłuszczu Dodać do
mielonego mięsa. Przyprawić farsz i podsmażyć. Gotowy wystudzić. Z ciasta
formować małe placki, nakładać na nie farsz, dokładnie zlepić i formować
kule. Pyzy gotować 10-15 min. we wrzącej, osolonej wodzie i podawać ze
stopioną słoniną lub boczkiem.
Znalazłem przepis j/w ale mam wątpliwości, co smażenia farszu - czy mięso
nie powinno być surowe?
|