Data: 2011-11-15 13:58:39
Temat: Re: Pyzy - jestem zagubiona
Od: Vlodek <w...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 15 Lis, 13:00, Elka <e...@g...com> wrote:
> Mam sporo przepisów na pyzy, a każdy inny.
> Kiedyś zrobiłam i została mi zupa.
> Marzy mi się obiad z własnoręcznie zrobionymi pyzami, które są smaczne
> i nie rozlatują się.
> Do tego gulasz i czerwona kapusta! O... tak...
>
> Zna ktoś SPRAWDZONY i dobry przepis na pyzy lub kluski śląskie?
Sprawa jest dość prosta
2/5 części ziemniaków gotowanych (zmielonych lub przeciśniętych przez
praskę)
3/5 części ziemniaków surowych startych i odciśniętych z soku
mąka ziemniaczana
sól i pieprz
zagniatamy dość gęste ciasto
formujemy podłużne kluski napełnione mięsnym farszem zrobionym wedle
swojego uznania
gotujemy w osolonej wodzie X czasu (około 10 minut) od wypłynięcia
klusek na wierzch wody doświadczalnie testując (PRÓBA) na jednej
sztuce
Podajemy ze skwarkami, lub cebulką przsesmażoną na oliwie
Produkcja PYZ jest czaso i pracochłonna ale satysfakcja i
niezapomniany smak GWARANTOWANY
Pozdrawiam
Vlodek
|