Data: 2002-05-14 07:39:19
Temat: Re: Quich
Od: "Wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Sunnta <j...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:abodr7$208$...@n...onet.pl...
> poszukuje przepisu na Quich warzywną
>
>
> dzięki
> Joanna
>
>
Quiche z papryką:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
15 dag twarogu półtłustego
2 jaja
5 łyżek oleju
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka soli
nadzienie:
papryka żółta i czerwona albo pomarańczowa albo po pół każdej (w sumie
powinno być 1,5)
kilka dużych plastrów szynki (niekoniecznie)
mała cebula
30 dag kwaśnej śmietany
2 jaja
szczypta soli, biały pieprz, słodka papryka, tarta gałka muszkatułowa
twaróg wymieszać z olejem, jajkami i solą, zagnieść z mąką i proszkiem, w
razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto powinno być miękkie, ale nie
kleiste. Wykleić nim okrągłą srednią tortownicę wysmarowaną olejem.
Koniecznie zrobić rant naokoło (wysoki brzeg, żeby nie nadzienie nie uciekło
z blachy pod ciasto).
Paprykę pokroić w cienkie plastry, cebulę w plastrach podsmażyć, szynkę
pokroić.
Rozbełtać śmietanę z jajami, przyprawić solą, pieprzem, papryką i szczyptą
gałki muszkatułowej.
Na cieście poukładać paprykę, szynkę i cebulę, zalać sosem i wstawić do
piekarnika na około 40 minut w 190-200 stopni.
Równie smaczne na ciepło i na zimno.
Smacznego :)))
ps. oryginalny przepis zawierał 2 papryki, nie miał cebuli i szynki, tylko 2
średnie marchewki, ale go sobie zmodyfikowałam, a Wy róbta jak chceta :) Ja
po prostu uznałam, że papryka i marchew wyjdą w sumie za słodkie.
--
Wkn (Gdańsk)
www.gotowanie.wkl.pl
|