Data: 2008-05-17 21:05:11
Temat: Re: Rabarbar a żelowanie
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:8k0yo0qifidd.rtubudom5r2o.dlg@40tude.net...
> Witam.
> Zebrane przed chwilą 7 kg rabarbaru chyba przetworzę na dżem - z
pomarańczą
> np. Ponieważ nie robiłam jeszcze dżemu z rabarbaru, więc nie wiem, czy
> rabarbar sam z siebie dostatecznie żeluje, czy trzeba dodać jakiś Żelfix
> itp?
>
Kiedyś TŻ gotując kompot z rabarbaru zapomniała
o nim i najpierw woda się wygotowała a potem
"gęste" się usmażyło/upiekło. Po przełożeniu do innego
garnka dosypała cukru (zwykłego) i usmażyła coś
na kształt powideł z rabarbaru (rozsmażył się do
formy mazistej).
Pychota.
W tym roku nie mamy rabarbaru bo powtórzylibyśmy.
Tylko cukier, bez żelowania, forma powideł jest dobra.
M
|