Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.one
t.pl
From: n...@m...ch
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Raclette pomocy
Date: 3 Jan 2003 17:48:24 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 36
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <av4d97$jcs$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1041612504 4669 192.168.240.245 (3 Jan 2003 16:48:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Jan 2003 16:48:24 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.167.246.19, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.5; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:140364
Ukryj nagłówki
>
> A jesli chodzi o ten serek do zapiekania w szufladkach, to najlepiej wybrac
> taki, ktory nazywa sie "Raclette" - dostepny zwykle w lepiej zaopatrzonych
> sklepach, lub hipermarketach. Kroic w grube plastry, klasc na pokrojone
> ziemniaki ugotowane w mundurkach, plasterki cebuli, pieczarek i czego tam
> jeszcze -
klasykiem sa tez male korniszonki albo marynowane cebulki:)
dobrze wychodzi tez z grzybkami w occie albo innymi tego typu (papryka, oliwki
moze?)
stopiony ser pieprzy sie albo "papryczy", w czasie topienia mozna na wierzch
dorzucic plasterek boczku, cienki, razem sie wtedy stapia
Do tego koniecznie
> czerwone wytrawne wino!
albo biale:))
raclette - jak by to nazwac po polsku? Czasownik racler znaczy "skrobac" (w
wersji tradycyjnej podgrzewa sie cwiartke serowego bochenka a
potem "zeskrobuje" nozem na talerz stopiona warstwe) Tak wiec racler - skrobac,
raclette - ??? kto wymysli jakas ladna nazwe?
pozdrawiam
Kalina
Pozdrawiam i zycze smacznego, Agata N.
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|