Data: 2001-03-30 21:29:12
Temat: Re: Re:PASCHA - długie
Od: "Horrendum" <h...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
jeszcze jedno - wylewamy do formy i co dalej????
H.
Użytkownik ulla <U...@s...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:99v4e8$oqb$...@s...icm.edu.pl...
> Mój przepis na paschę jest bardzo pracochłonny,
> ale efekt końcowy, czyli uzyskany smak jest niespotykany.
> Nie uzyska sie go z żadnego z dostępnych na rynku serków.
> Tenże, choć nigdy go serem nie nazwałam, wytworzyć trzeba samemu.
> teraz podam czego potrzeba :
>
> a/ do zrobienia " nietwarożku"
>
> 2 litry mleka 3,2%
> 2 kubki śmietanki Danone 18% / ew 12% /
> 2 poj. /0,25 l / śmietanki 30%
> 8 jajek
>
> b/ do zrobienia paschy
>
> 3/4 kostki MASŁA ŚWIEŻEGO /250/
> 3 żółtka
> 3/4 szklanki cukru
> 1 cukier waniliowy
> 2-3 łyżeczki żelatyny białej /oetkera/
> odr. zapachu migdałowego lub waniliowego / co kto lubi /
> bakalie ilość w/g uznania
> czyli
> migdały obrane ze skórki
> orzechy włoskie obrane ze skórki
> figi
> morele suszone
> mogą. być rodzynki lub suszone winogrona / nieco inne w smaku od znanych
nam
> rodzynek /
>
> No to zaczynamy
> Podane w pkt. a składniki mieszamy bardzo dokładnie razem
> aż do całkowitego połączenia się, szczególnie chodzi o to by jaja były
> dobrze rozmieszane,
> Uzyskujemy lekko gęstawą ciecz o jasno żółtym kolorze.
> Garnek z roztworem wkładamy do drugiego garnka z wrzącą
> wodą / czyli do kąpieli gorącej / i...... pilnujemy momentu aż
> roztwór zacznie lekko ścinać / po ok 30 minutach od wstawienia /. Gdy
> zacznie się ścinać należy nagarniać od brzegów garnka do środka ściętą
> masę, bardzo delikatnie.
> Sprawdzać poziom wody w dolnym garnku i uzupełniać go aby górny garnek był
> jak najgłębiej zanurzony w wodzie.
> Gdzieś po 4-5 godzinach gotowania, wyraźnie widać oddzieloną serwatkę,
> wtedy należy wylać wszystko na płócienną ściereczkę położoną na sito aby
> odsączyć serwatkę.
> Potem należy po przestygnięciu lekko uciskać woreczek z masą by jak
> najwięcej płynu się odsączyło.
> Uważać, by " nietwarożku" nie wycisnąć na zewnątrz.
>
> Ja jeszcze wieszam ją na parę godzin, by dobrze odciekła.
> Można wstawić na noc do lodówki.
>
> Następnie miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka
> utrzeć , najlepiej w makutrze na biało, ale potrzeba do tego pary w
łapach,
> bo ucieranie to ciężka praca, potem
> nakładać masę po 2-3 łyżki i ucierać najlepiej mikserem.
> ale tą końcówką z nożykiem. Wtedy będzie bardzo gładka masa.
> na końcu dodać zapach.
> Żelatynę rozpuścić w zimniej wodzie, potem wstawić szklankę do gorącej
wody
> do rozpuszczenia, przed wlaniem żelatynę lekko przestudzić.
> Wlewając ją należy bardzo szybko miksować, by nie zrobiły się gluty.
> Potem szybko wsypać bakalie, wymieszać i wylać do formy.
> Dekorować wg. uznania.
> Jeżeli ktoś lubi bardzo słodką paschę musi dodać więcej cukru.
> Zapewniam Was, że smak tego jest na tyle niepowtarzalny
> że do dzisiaj zwala z nóg wszystkich moich gości.
>
> Pozdrawiam i życzę smacznego
> przeważnie czytająca Was i podbierająca przepisy
> Ula.
>
>
>
>
>
>
>
>
|