Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: brokuły na ostro
Date: Wed, 31 Mar 2004 23:59:03 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 38
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <c4bvlh$6k4$1@nemesis.news.tpi.pl> <4...@n...tpi.pl>
<2...@n...onet.pl> <c4ekmm$5tm$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pc241.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1080777805 21291 213.76.98.241 (1 Apr 2004 00:03:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Apr 2004 00:03:25 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196789
Ukryj nagłówki
On 31 Mar 2004 18:18:11 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
[...]
>
>A co to jest dla Ciebie "szpinak przyrzadzany na sposob polski"?
To moze ja wyjasnie:
Szpinak:
Mrozimy.
Siekamy.
Mrozimy.
Rozgotowujemy.
Mrozimy.
Ucieramy.
Ni, nie mrozimy.
Robimy zasmazke bez zasmazania z maki w ilosci nie mniejszej niz ilosc
szpinaku.
Dodajemy niezasmazona zasmazke.
Gotujemy zeby sie nam zasmazka rozkleila (czy ja nie pomylilem
przepisu z przepisem na klej do tapet? Nie nie pomylilem, chyba ze
klej do zielonych tapet, do innych sie nie nadaje)
Dodajemy cale jajo (z bialkiem, na surowo)
Dalej rozgotowujemy zeby z bialka wlokniste gluty powstaly.
Zabielamy maka (bo przeciez zasmazki bylo malo...).
I na koniec straszymy biedne przedszkolaki ze jak znakomitego i
zdrowego szpinaku nie zjedza to pojda do kata...
I potem zdziwienie ze spora czesc narodu ma traumatyczne wspomnienia
zwiazane ze szpinakiem - jakby mnie czyms takim probowali karmicto tez
mialbym traumatyczne wspomnienia - bo pewnie po gebie bym dostal jako
ze przed opluciem karmiacych bym sie nie potrafil powstrzymac...
I tak wyglada "szpinak po polsku"
--
Darek
|