Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: brokuły na ostro
Date: 1 Apr 2004 04:57:57 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: w...@o...pl@pawlacz.stock9.one.pl
Message-ID: <2...@n...onet.pl>
References: <c4bvlh$6k4$1@nemesis.news.tpi.pl> <4...@n...tpi.pl>
<2...@n...onet.pl> <c4ekmm$5tm$1@nemesis.news.tpi.pl>
<2...@n...onet.pl> <4...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pawlacz.stock9.one.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1080795477 3601 80.72.34.43 (1 Apr 2004 04:57:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Apr 2004 04:57:57 GMT
User-Agent: Halime (MacOSX)/1.0rc2b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:196790
Ukryj nagłówki
In <4...@n...tpi.pl> Dariusz K. Ladziak wrote:
> On 31 Mar 2004 18:18:11 GMT, Wladyslaw Los <w...@o...pl> wrote:
>
> [...]
>>
> Szpinak:
>
> Mrozimy.
> Siekamy.
> Mrozimy.
> Dodajemy cale jajo (z bialkiem, na surowo)
> Dalej rozgotowujemy zeby z bialka wlokniste gluty powstaly.
> Zabielamy maka (bo przeciez zasmazki bylo malo...).
A któż to niby tak robi? W końcu przecież każdy produkt można wymęczyć
i zmarnować, ale nie nazywajmy tego gotowaniem na jakikolwiek sposób.
> I na koniec straszymy biedne przedszkolaki ze jak znakomitego i
> zdrowego szpinaku nie zjedza to pojda do kata...
Co do tego punktu, to sądzę, że niechęć współczesnych dzieci do szpinaku
przekazują im rodzice i tak przechodzi z pokolenia na pokolenie. Mnie
nikt nigdy nie mówił, że szpinak jest niedobry i jadłem go także w
przedszkolu, chociaż przyznam, że mniej mi smakował niż w domu. ;-)
Zresztą w ogóle w jedzenie przedszkolu raczej mi nie smakowało, a nadto
z jakiegoś powodu nie podawali noży i nie bardzo wiedziałem jak się
samym widelcem zabrać do jedzenia.
Co do opinii o tym, że szpinak niesmaczny, to wynika ona według mnie z
tego, że dawniejszy szpinak zawierał więcej żelaza niż obecny i miał
wyraźnie żelazisty smak. Wincenta Zawadzka przestrzegała, aby szpinaku
zbyt długo nie gotować, bo sczernieje. To podobnie jak z kalafiorem,
który obecnie nie śmierdzi już w czasie gotowania.
Władysław
|