Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.intelink.pl!news.bipnet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dawnakuchnia <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Relacja z otwarcia Schellera
Date: Wed, 26 Jun 2002 16:33:18 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <3...@p...onet.pl>
References: <afcf9a$j6v$1@news.onet.pl> <afcfhd$34t$1@news.gazeta.pl>
<afcglf$mbr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: aad169.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1025102381 15802 217.97.83.169 (26 Jun 2002 14:39:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Jun 2002 14:39:41 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-gb
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-GB; rv:0.9.4) Gecko/20011128
Netscape6/6.2.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114118
Ukryj nagłówki
cezary gmyz wrote:
>
> ----------
> In article <afcfhd$34t$1@news.gazeta.pl>, "Extra Virgine"
> <e...@N...poczta.gazeta.pl> wrote:
>
>
>
>>cezary gmyz <c...@z...dwws.pl> napisał(a):
.....ciezko
> jest mowic o kuchni mazurskiej bo przez wieki byla ona bardzo uboga i nie
> wyksztalcila jakis specjalnych dan regionalnych. To co czasem teraz podaje
> sie na mazurach jako dania mazurskie to po prostu warjacje na temat z
> uzyciem regionalnych produktow a mianowicie ryb, grzybow i czasem rakow.
> Wariacje czasem bardzo ciekawe.
...Mysle, ze ta kuchnia to bedzie cos w tym stylu. Moim
> zdaniem w Polsce ciezko mowic o kuchni regionalnej poza Wielkopolska czy
> Slaskiem i Lubelszczyzna ew Bialostoczyzyna. Inne regiony po prostu nie
> wyksztalacily czegos takiego jak kuchnia regionalna na skutek migracji
> czasem taka kuchnia byla ale ulegla zapomnieniu po wysiedleniu najczesciej
> niemcow
> Czarek
>
moglabym polemizowac:-)))
bylo tych kuchni ogromnie wiele - jak pokazuja różne źródła pisane dawno temu,
tyle, że szperanie jest piekielnie czasochłonne...jeśli chodzi o kuchnię
mazurska to dojście do źródła jest o tyle trudne, że były tam "szybkie" migracje
ludności, więc wszystko się troszkę poplątało...
niemniej kuchni regionalnych moim zdaniem jest troszkę więcej, niż o tym mówisz.
Bo już tak naprędce jest jeszcze kuchnia "nadmorska" - nazwę ja umownie, czyli
Kaszuby, na szczęście odporne na Polskę, Galicja z duża doza kuchni
austriackiej, ślaska ma swoje wpływy, a ponadto należałoby jeszcze podzielic te
kuchnie na "sfery" itd, itd...
kompilacji i zależności i "fantazji" było i jest wiele, co widac wielokrotnie w
kartach restauratorów,..czasami to bawi, czasami wkurza...
ale ad rem
odzywasz się tutaj Cezary od czasu do czasu, to pamiętam
ale zupełnie mnie zaskoczyłeś takim bardzo profesjonalnym sprawozdaniem z
imprezki...bardzo to ładnie zabrzmiało. Czy gdzieś się produkujesz w temacie?
ciekawa
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
|