Data: 2001-12-26 18:20:23
Temat: Re: Resztki sera
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ze świątecznego objadania zostało mi ze 30 deko różnych serów pleśniowych,
> wszystkie są dosyć podobne (zielona pleśń w baiełj masie serowej ;-). ma
> już
> dość pod pieczywko i winko - a żal wywalić, bo drogie cholerstwo. Jak to
> zagospodarować kulinarnie inaczej?
sos do nudli albo na pizzę albo sos do steku albo sos do brokułów albo...
zostaw w lodówce jeszcze parę dni, do Sylwestra wytrzyma ;-))
Można też w plasterki, owinąć gotowaną szynką, spanierzyć na patelnię.
Aha, sos do makaronu lub steków to najepiej robić tak pół na pół gorgonzola
lub roquefort (i kompatyblne) z jakimś neutralnym topionym do mleka i
rozrobić na ciepło-gęsto. Dodać Calvados (jak się lubi) solaj i spieprzaj
do smaku i gotowe.
Waldek
|