Data: 2002-03-21 11:49:35
Temat: Re: Risotto.
Od: "B.Caccia" <c...@w...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czy ciekawe to nie wiem, ale proste i szybkie. Gdy lodówka pusta to robi
risotto z groszkiem:
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażam na masełku z oliwą do tego wrzucam ryż
(najlepiej Gallo - specjalny do risotto). Do tego wlewam trochę białego
wytrawnego wina i duszę (mieszając od czasu do czasu). Gdy płyn wsiąknie
podlewam rosołem (może być z kostki) - tylko tyle, żeby lekko przykryć ryż.
I znowu gdy ryż wchłonie płyn dolewam rosołu ( w sumie ok. 3 razy). Do
ostatniej dawki rosołu dorzucam trochę szafranu. Risotto solę i pieprzę. Gdy
ryż wchłonie rosół dorzucam starty parmezan. Całość mieszam i dorzucam
groszek z puszki.
Po podaniu już na talerzu jeszcze raz posypuję parmezanem.
Pozdrawiam
Beata
|