Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news
.neostrada.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Risotto
Date: Tue, 11 Mar 2008 15:39:51 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 54
Message-ID: <fr65vs$5bd$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <fr5fcn$s3h$1@news.onet.pl> <fr5gen$c8l$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<f...@n...googlegroups.com>
<fr5pu7$6gm$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<9...@8...googlegroups.com>
<fr64sm$2eo$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: abdf151.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1205246780 5485 83.6.247.151 (11 Mar 2008 14:46:20
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 11 Mar 2008 14:46:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080310-0, 2008-03-10), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:311377
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fr64sm$2eo$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> "maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
> news:91820c52-ab0d-44e5-93d2-068e285026fb@8g2000hse.
googlegroups.com...
> On 11 Mar, 11:14, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> > "maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
>
> > Risotto to nie jest ryz na sypko. podczas gotowania risotta ryz nalezy
> > mieszac, a plyn
> > dodawac w malych dawkach.
> > mac
> >
> > Różnie ludzie jadają ktos chce bardziej rozklejony może dodac deczko
> więcej
> > płynu, wystarczy zamieszać raz i owinąć naczynie kocykiem (tak jak i
inne
> > kasze) lub wstawić na termoobieg.
>
>
> nie chce mi sie tlumaczyc po raz kolejny:
> tak, ludzie jadaja roznie, a rozne potrawy gotuje sie roznie...
>
> Risotto to nie jest polska zapiekanka z ryzu,
> gotuje sie je z gatunkow ryzu ktore maja krotkie i pekate ziarna.
> (najpopularniejsze Arborio i Carnaroli).
> te gatunki ryzu przy zachowaniu wlasciwej procedury gotowania daja
> kremowa konsystencje i kelistosc,
> ale ziarna pozostaja jedrne i twarde wewnatrz. (NIE mylic z polskim
> ryzem rozgotwujacym sie na papke).
>
> ryz na sypko gotuje sie z ryzu dlugoziarnistego - np. Basmati.
>
> porownywanie risotto do zapiekanki ryzowej to jak twierdzenie ze
> kluski i pierogi to ta sama potrawa...
> przeciez skladniki jakby podobne...
>
> mac
>
> Hm. Czy pisałem gdzieś o zapiekance? Bo tu jest wielu moich wrogów (słabi
> ich nie mają), pragnacych ponizyć mnie lub załatwić mi kompa. Jak
trytonidzi
> z piernika. Jasne jest, ze lokalne potrawy sa wykonywane z lokalnych
> składników, reszta to sztuka kulinarna. Zepsuć można najlepsze skladniki,
> ale wiedzieć jak jest warte ceny...
> Pozdrowienia!
>
> Prawdziwy Panslavista.
A kidnaperzy trafią w sam środek GWna - z resztą częściowo juz tam są, bo
smród się za nimi ciągnie.
|