Data: 2008-03-11 14:39:51
Temat: Re: Risotto
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:fr64sm$2eo$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>
> "maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
> news:91820c52-ab0d-44e5-93d2-068e285026fb@8g2000hse.
googlegroups.com...
> On 11 Mar, 11:14, "Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> > "maciej debski" <m...@b...pl> wrote in message
>
> > Risotto to nie jest ryz na sypko. podczas gotowania risotta ryz nalezy
> > mieszac, a plyn
> > dodawac w malych dawkach.
> > mac
> >
> > Różnie ludzie jadają ktos chce bardziej rozklejony może dodac deczko
> więcej
> > płynu, wystarczy zamieszać raz i owinąć naczynie kocykiem (tak jak i
inne
> > kasze) lub wstawić na termoobieg.
>
>
> nie chce mi sie tlumaczyc po raz kolejny:
> tak, ludzie jadaja roznie, a rozne potrawy gotuje sie roznie...
>
> Risotto to nie jest polska zapiekanka z ryzu,
> gotuje sie je z gatunkow ryzu ktore maja krotkie i pekate ziarna.
> (najpopularniejsze Arborio i Carnaroli).
> te gatunki ryzu przy zachowaniu wlasciwej procedury gotowania daja
> kremowa konsystencje i kelistosc,
> ale ziarna pozostaja jedrne i twarde wewnatrz. (NIE mylic z polskim
> ryzem rozgotwujacym sie na papke).
>
> ryz na sypko gotuje sie z ryzu dlugoziarnistego - np. Basmati.
>
> porownywanie risotto do zapiekanki ryzowej to jak twierdzenie ze
> kluski i pierogi to ta sama potrawa...
> przeciez skladniki jakby podobne...
>
> mac
>
> Hm. Czy pisałem gdzieś o zapiekance? Bo tu jest wielu moich wrogów (słabi
> ich nie mają), pragnacych ponizyć mnie lub załatwić mi kompa. Jak
trytonidzi
> z piernika. Jasne jest, ze lokalne potrawy sa wykonywane z lokalnych
> składników, reszta to sztuka kulinarna. Zepsuć można najlepsze skladniki,
> ale wiedzieć jak jest warte ceny...
> Pozdrowienia!
>
> Prawdziwy Panslavista.
A kidnaperzy trafią w sam środek GWna - z resztą częściowo juz tam są, bo
smród się za nimi ciągnie.
|