Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.wnaft.agh.edu.pl!new
s.memax.krakow.pl!news.sim.pl!lublin.pl!not-for-mail
From: Paul Urstein <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Risotto w winie
Date: Wed, 29 Dec 1999 15:38:15 +0000
Lines: 28
Message-ID: <3...@p...ch>
References: <3...@p...ch> <84cs9e$4bk$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: ras60.planet.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.5 [fr] (Win98; I)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:20681
Ukryj nagłówki
ostry a écrit :
> Sory Paul, ale mnie to nie brzmi jakoś rewelacyjnie.......... Zwłaszcza ta
> biała kiełbasa w towarzystwie boczku......
> Jakoś tak, nie wiem, ale coś tu jest nie tak jak powinno..................
Hmm... przestraszyles mnie!
Ja mowie o tutejszej (CH/FR) kielbasie do smazenia (tzw "saucisse a rotir")
Jest to surowa kielbasa z czystej wieprzowiny ktora najpierw gotuje sie w
wodzie (na patelni), a nastepnie po wylaniu wody robi sie w niej dziurki
widelcem aby tluszcz z niej wyplynal. W tym wlasnym tluszczu obsmaza sie ja
z cebulka dodajac troche czerwonego wina.
Jest ona takze waznym skladnikiem np farszu do indyka czy gesi.
a boczek z nia laczy sie smakowo wspaniale!
Czy to nie jest to samo co polska biala kielbasa?
Myslalem naiwnie ze jest (wspomnienia z przed 30 lat...)
Nastepnym razem zapytam najpierw co do czego
jest podobne nie tylko w nazwie!
O ile mi odpiszesz ze to nie ma ze soba nic wspolnego, natychmiast usune ten
list!!!
Oczekuje odpowiedzi w trwodze...
--
Amicalement Paul Urstein
|