Data: 1999-12-29 15:38:15
Temat: Re: Risotto w winie
Od: Paul Urstein <p...@p...ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
ostry a écrit :
> Sory Paul, ale mnie to nie brzmi jakoś rewelacyjnie.......... Zwłaszcza ta
> biała kiełbasa w towarzystwie boczku......
> Jakoś tak, nie wiem, ale coś tu jest nie tak jak powinno..................
Hmm... przestraszyles mnie!
Ja mowie o tutejszej (CH/FR) kielbasie do smazenia (tzw "saucisse a rotir")
Jest to surowa kielbasa z czystej wieprzowiny ktora najpierw gotuje sie w
wodzie (na patelni), a nastepnie po wylaniu wody robi sie w niej dziurki
widelcem aby tluszcz z niej wyplynal. W tym wlasnym tluszczu obsmaza sie ja
z cebulka dodajac troche czerwonego wina.
Jest ona takze waznym skladnikiem np farszu do indyka czy gesi.
a boczek z nia laczy sie smakowo wspaniale!
Czy to nie jest to samo co polska biala kielbasa?
Myslalem naiwnie ze jest (wspomnienia z przed 30 lat...)
Nastepnym razem zapytam najpierw co do czego
jest podobne nie tylko w nazwie!
O ile mi odpiszesz ze to nie ma ze soba nic wspolnego, natychmiast usune ten
list!!!
Oczekuje odpowiedzi w trwodze...
--
Amicalement Paul Urstein
|