X-Received: by 2002:a81:e605:0:b0:54c:2409:c306 with SMTP id
u5-20020a81e605000000b0054c2409c306mr11732594ywl.6.1683123518015; Wed, 03
May 2023 07:18:38 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:a81:e605:0:b0:54c:2409:c306 with SMTP id
u5-20020a81e605000000b0054c2409c306mr11732594ywl.6.1683123518015; Wed, 03
May 2023 07:18:38 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
e.net!1.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!border-1.nntp.ord.giganews.com!nntp.
giganews.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-gro
ups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 3 May 2023 07:18:37 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <6426aa48$0$19614$65785112@news.neostrada.pl>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=77.65.160.123;
posting-account=zM1RagoAAABTI00siSfGoyMwfAGqCgDP
NNTP-Posting-Host: 77.65.160.123
References: <tvms0t$26j64$2@dont-email.me>
<6426aa48$0$19614$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <a...@g...com>
Subject: Re: Robienie wody z mózgów młodzieży
From: XL wiosenna <i...@g...pl>
Injection-Date: Wed, 03 May 2023 14:18:38 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 68
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383845
Ukryj nagłówki
piątek, 31 marca 2023 o 11:40:02 UTC+2 Trybun napisał(a):
> W dniu 25.03.2023 o 14:13, Wiesiaczek pisze:
> > https://pysznosci.pl/najdziwniejsze-dania-kuchni-prl
-u-dzis-na-sama-mysl-o-nich-wiele-osob-ma-ciarki/
> >
> >
> > Nie cytuję bo długie, ale autor albo jest chory, albo mu płacą za
> > pisanie głupot.
> > No, wspomnę tylko, że uważa dzisiejsze parówki za lepsze niż w PRL-u
> > a czerninę za najgorszą zupę świata.
> >
> > Na koniec poleca jakieś pierogi z kukurydzą jako przysmak!
> > To polityczne zlecenie czy co?
> > Chyba to GMO mózg mu uszkodziło!
> >
> > Ja nie lubię sosu chrzanowego, a czerniny nigdy nie jadłem, ale nie
> > przyszło by mi do głowy pisanie takich bzdur!
> >
> Właśnie, o co temu debilowi kulinarnemu chodzi naprawdę, z takim
> nastawianiem powinien zajmować się polityką i urabianiem słuchacza
> bajkami o wyższości kapitalizmu nad socjalizmem, a nie kuchnią. Jak już
> zresztą kiedyś to pisałem, dwie dzisiejsze rzeczy przebijają PRL -
> kaszanka i wóda, cała reszta to padaka. Nawet kartofli już nie ma w tym
> kraju zjadliwych. Młodzi w ogóle nie wierzą że kiedyś mógł stać przed
> nosem konsumenta pełen talerz gotowanych bielutkich mączystych
> ziemniaków, dzisiaj gdy patrzę na te szkliste głąby na talerzu to
> normalnie chce się rzygać a nie jeść.
>
> Czernina to jedna z najlepszych zup jakie znam. Ale co może o tym
> wiedzieć jakiś jankeski kretyn który zażera się bułką z frytkami, albo
> fasolą.. Ale dlaczego Ty nigdy jej nawet nie spróbowałeś? Odrzucić
> wyobraźnie a sam zobaczysz jak wiele straciłeś unikając jej. Przepis
> bardzo prosty, kaczkę czy gęś gotuje się tak jak rosół z dodatkiem
> czerwonego buraka (można dodać też kawałek jabłka i parę śliwek) tylko
> na koniec się robi przylepkę z krwi rozbełtanej z mąką. Dość ważne, krew
> powinna być z kaczki czy gęsi. Na koniec zupę można dokwasić, dosłodzić,
> jak kto tam lubi. Podawać z ziemniakami, makaronem czy kluskami
> ziemniaczanymi.
Cześć :)
Podpisuję się pod tym, co piszesz.
Czerniny nie jadłam, ale tylko z powodu trudności w zdobycih kaczej krwi - no bo skąd
dziś wziąć świeżą krew z kaczki? Musiałabym zarżnąć kaczkę sama i to uprzednio
zrabować lub kupić gdzieś na wsi. A na wsi nikt już niczego nie hoduje, tzw.
cywilizacyjo wymiotła już nawet z mojej wsi ostatni kaczy drób, a przy okazji i
krowy, więc mleka na moje sery już nie mam gdzie kupić. O tempora, o mores!
Ziemniaki dobre są, tylko trudniej z nimi, bo trza odmian szukać konkretnych - w
Biedronce i Lidlu bywa Denar, który polecam, a na targu Orlik.
|