Data: 2015-03-03 20:14:20
Temat: Re: Robimy FLAKI !!
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .03.2015 o 13:25 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Tue, 03 Mar 2015 12:47:49 +0100, Trefniś napisał(a):
(...)
>> Widziałem w sklepie gotową zasmażkę, w której składzie była mąka i
>> utwardzone oleje roślinne.
>> Oczywiście to było już zasmażone fabrycznie.
>> Ponad 10 lat temu pisałem o tym tutaj.
>> Parę osób uznało, że to przydatny wyrób. Zamiast robić zasmażkę - łyżką
>> wrzucamy do potrawy gotową.
>
> Raz toto kupiłam (po latach na komunistycznej pustyni byłam ciekawa
> nowinek
> 'ze swiata"), RAZ użyłam - i wylądowało w śmietniku...
Ciekawy wpis na blogu na temat zasmażek:
https://kulinarnamuza.wordpress.com/2012/02/17/jak-z
robic-zasmazke-wszystko-co-o-zasmazce-wiedziec-potrz
eba/
Margaryna jest wymieniana obok masła i całej gamy tłuszczy :)
Żeby nikt nie zarzucił mi, że propaguję margarynę (gdziekolwiek) zaznaczę,
że prawie wszędzie zamiast margaryny można użyć np. oleju rzepakowego.
Nawet do smarowania kanapek (po emulgacji żółtkiem).
Wyrzućcie margaryny ze swojego menu!
--
Trefniś
|