Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neost
rada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Robimy FLAKI !!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <d...@g...com>
<md04ib$3ha$1@mx1.internetia.pl>
<1lagh9ok77sv2$.16tmmq7yih19n$.dlg@40tude.net>
<md2pvm$82d$1@mx1.internetia.pl> <o...@t...home>
<1hlmxyqgup8go$.n2fhbacj5j8p.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
Date: Tue, 3 Mar 2015 20:31:02 +0100
Message-ID: <q...@4...net>
Lines: 44
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.13.1
X-Trace: 1425411062 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2194 95.49.13.1:5667
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362761
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 03 Mar 2015 20:14:20 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .03.2015 o 13:25 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 03 Mar 2015 12:47:49 +0100, Trefniś napisał(a):
>
> (...)
>>> Widziałem w sklepie gotową zasmażkę, w której składzie była mąka i
>>> utwardzone oleje roślinne.
>>> Oczywiście to było już zasmażone fabrycznie.
>>> Ponad 10 lat temu pisałem o tym tutaj.
>>> Parę osób uznało, że to przydatny wyrób. Zamiast robić zasmażkę - łyżką
>>> wrzucamy do potrawy gotową.
>>
>> Raz toto kupiłam (po latach na komunistycznej pustyni byłam ciekawa
>> nowinek
>> 'ze swiata"), RAZ użyłam - i wylądowało w śmietniku...
>
> Ciekawy wpis na blogu na temat zasmażek:
>
> https://kulinarnamuza.wordpress.com/2012/02/17/jak-z
robic-zasmazke-wszystko-co-o-zasmazce-wiedziec-potrz
eba/
>
> Margaryna jest wymieniana obok masła i całej gamy tłuszczy :)
>
> Żeby nikt nie zarzucił mi, że propaguję margarynę (gdziekolwiek) zaznaczę,
> że prawie wszędzie zamiast margaryny można użyć np. oleju rzepakowego.
> Nawet do smarowania kanapek (po emulgacji żółtkiem).
> Wyrzućcie margaryny ze swojego menu!
>
> --
> Trefniś
Dla mnie albo na maśle (tzw biała zasmażka - do beszamelu), albo na
słoninie/smalcu do zup/kapusty/sosów_mięsnych. Dopuszczam ratunkowo na
oleju, jeśli smalec śmierdzi akurat wieprzem, a to się zdarza.
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|