Data: 2003-08-21 06:41:53
Temat: Re: Rośnięcie ciasta drożdżowego- pytanie.
Od: "kac" <k...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
yacek wrote:
> Witam.
> Prosił bym Was o krótkie wyjaśnienie dlaczego ciasto drożdżowe musi
> dwa razy rosnąć? Często mi się zdarza że drugi raz ledwo co rośnie i
> trwa to kilka godzin. Szukałem już lecz jest to chyba zbyt banalna
> sprawa bo nic na ten temat nie znalazłem. No ale cóż - ja tego
> niewiem. Pozdrawiam.
Ciasto nie musi rosnąć dwa razy. Może tylko raz.
Nawet tak jest lepiej dla niego i dla piekącego.
Jeśli nie chce po raz drugi wyrosnąć to może to być kwestia albo zbyt
małej ilości drożdży w cieście (zazwyczaj powinno ich być 1/10 tego co
mąki czyli ok. 10 dag na 1 kg mąki) albo zbyt niskiej temperatury w
jakiej ciasto stoi. Może też być to kwestia złej mąki ale to się
rzadko zdarza.
Ja dają ciastu tylko raz wyrosnąć i mu to wystarcza. Moja babcia
zawsze dawała ciastu dwie "szanse" przed pójściem do pieca :-) i jej
drożdżówki miały strukturę jak chleb (małe dziurki ale bardzo liczne).
|