Data: 2007-08-28 08:07:35
Temat: Re: Rozhermetyzowane kurki
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna Chiger schrieb:
> Waldemar wrote:
> (...)
>> naprawdę nie, no to podam z imienia i nazwiska: clostridium botulinum,
>> wbrew pozorom częściej spotykane w przetworach warzywnych niż w
>> mięsie. Bakterie te żyją w ziemi i wraz z ewentualnie niedomytymi,
>> niedopasteryzowanymi warzywami lądują w słoiku produkując bardzo
>> pożywny botox. Około 0.3mg starczy większości ludzi jako pokarm do
>> końca życia.
>
> Dzięki, z tego co właśnie wyczytałam, pasteryzacja może nie pomóc -
> przetrwalniki niszczy tylko sterylizacja w autoklawie. Tylko nie wiem,
> czy te przetrwalniki są trujące, czy dopiero to, co się z nich rozwinie.
> BTW, u pyatcza chyba nic się jeszcze nie zdążyło rozwinąć a i warunki
> w nieszczelnym słoiku nie były beztlenowe.
>
przetrwalniki nie są trujące, dopiero żywe bakterie produkują toksynę.
Są one dość wrażliwe na kwaśny ustrój (nie polityczny ;-)) oraz
zasolenie. Pasteryzacja przetrwalników nie niszczy, ale np. obróbka
termiczna tak. Tzlko długo trzeba.
Waldek
|