Data: 2007-08-28 07:10:04
Temat: Re: Rozhermetyzowane kurki
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar wrote:
(...)
> naprawdę nie, no to podam z imienia i nazwiska: clostridium botulinum,
> wbrew pozorom częściej spotykane w przetworach warzywnych niż w mięsie.
> Bakterie te żyją w ziemi i wraz z ewentualnie niedomytymi,
> niedopasteryzowanymi warzywami lądują w słoiku produkując bardzo pożywny
> botox. Około 0.3mg starczy większości ludzi jako pokarm do końca życia.
Dzięki, z tego co właśnie wyczytałam, pasteryzacja może nie pomóc -
przetrwalniki niszczy tylko sterylizacja w autoklawie. Tylko nie wiem,
czy te przetrwalniki są trujące, czy dopiero to, co się z nich rozwinie.
BTW, u pyatcza chyba nic się jeszcze nie zdążyło rozwinąć a i warunki
w nieszczelnym słoiku nie były beztlenowe.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|