Data: 2007-08-28 09:25:00
Temat: Re: Rozhermetyzowane kurki
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Waldemar Krzok wrote:
> przetrwalniki nie są trujące, dopiero żywe bakterie produkują toksynę.
> Są one dość wrażliwe na kwaśny ustrój (nie polityczny ;-)) oraz
> zasolenie.
Czyli marynaty są bezpieczne, kiszonki też, szczaw w słoikach,
chrzan. Właściwie i przecier pomidorowy.
> Pasteryzacja przetrwalników nie niszczy, ale np. obróbka
> termiczna tak. Tzlko długo trzeba.
Czyli powidła bezpieczne, dżemom też nie zaszkodzi dłuższe duszenie,
ale już przy konfiturach mam wątpliwości. Wiśniowe są kwaśne, ale
te inne?
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|