Data: 2007-08-28 06:12:52
Temat: Re: Rozhermetyzowane kurki
Od: Waldemar <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna Chiger schrieb:
> a...@p...pl wrote:
> (...)
>> I tu pojawia sie dylemat: czy powinnam te wszystkie grzyby wyrzucic,
>> czy mozna je jeszcze jakos uratowac?
>> Zapach maja niby normalny, smak tez, ale boje sie, czy cos tam sie w
>> nich w miedzyczasie nie rozwinelo. Na razie wstawilam do lodowki i
>> kombinuje, co dalej zrobic.
>
> Nie słyszałam o niczym niebezpiecznym w przetworach roślinnych.
> Jak nie ma pleśni, to chyba jadalne. Zgotowałabym i jeszcze raz
> do sloików.
naprawdę nie, no to podam z imienia i nazwiska: clostridium botulinum,
wbrew pozorom częściej spotykane w przetworach warzywnych niż w mięsie.
Bakterie te żyją w ziemi i wraz z ewentualnie niedomytymi,
niedopasteryzowanymi warzywami lądują w słoiku produkując bardzo pożywny
botox. Około 0.3mg starczy większości ludzi jako pokarm do końca życia.
Waldek
|