Data: 2003-03-14 22:14:38
Temat: Re: Rozmówki polsko-polskie było: Re: zapiekanka pychota
Od: "Iris" <i...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tenpa Dhargye <T...@p...onet.pl>
napisał(a):
> Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał
>> bulka wroclawska ( jest krotsza niz bagietka ale
>> szersza i bardziej miesista)
>
> a, znaczy angielka. i jest z normalnego, a nie
"wacianego"
> ciasta
> "ANGIELKA" to po łódzku.
Ale w Lodzi popularna "angielka" ma rowniez oficjalna
nazwe "bulka paryska":)
> A z łodzianizmów dorzucam jeszcze DRYGLE (praktycznie
już
> nie używane) - czyli zimne nóżki. Innym regionalizmem
(też
> już w zaniku) jest nazywanie grochem również fasoli.
> pozdrawiam
Pierwsze slysze, choc moi przodkowie przybyli do Lodzi
jeszcze w 19-tym wieku:). Drygle?? Zimne nozki to
galareta z "gorszych" gatunkow wieprzowiny -
niekoniecznie z nog. Grochem nazywany bywa "Jas", ale
inne fasole juz nie.
Ech, pewnie to tez zalezy od dzielnicy :)))
Iris
|