Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!newsgate.
news.xs4all.nl!194.109.133.84.MISMATCH!newsfeed.xs4all.nl!newsfeed5.news.xs4all
.nl!xs4all!news.wiretrip.org!feeder3.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.19
7.12.242.MISMATCH!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada
.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Rozmrożenie
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <4c73ece8$0$22806$65785112@news.neostrada.pl>
<4c740724$0$22815$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Tue, 24 Aug 2010 20:20:47 +0200
Message-ID: <17cymfcrhcbkt.prkfbogslq98$.dlg@40tude.net>
Lines: 28
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.218.129
X-Trace: 1282674070 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 22795 95.49.218.129:49915
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329356
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 24 Aug 2010 19:53:36 +0200, Panslavista napisał(a):
> "medea" <x...@p...fm> wrote in message
> news:4c73ece8$0$22806$65785112@news.neostrada.pl...
>> Mam taki dylemat. Podczas naszej nieobecności była dość długa przerwa w
>> dostawie prądu. Nie wiem dokładnie jak długa, ale prawdopodobnie nie było
>> prądu przez przynajmniej całą noc. Zastanawiam się w związku z tym, jak
>> potraktować produkty, które w tym czasie pozostawały w zamrażarce. Z
>> danych technicznych wynika, że powinna utrzymywać temperaturę do 14 godzin
>> bez prądu. Zamrożone produkty to głównie owoce (truskawki, maliny,
>> borówki) i warzywa (brokuły). Mięsa na szczęście nie było zbyt dużo, a to
>> które było bez żalu wyrzucę, bo to jakieś resztki. Natomiast tych owoców
>> mi szkoda. Nie widać wprawdzie po nich, żeby uległy rozmrożeniu, nie ma
>> śladu wyciekłego soku ani mocnego oszronienia, jednak pewności nie mam,
>> czy się "po drodze" nie rozmroziły i nie zamroziły ponownie. Wydaje mi się
>> jednak prawdopodobne, że mogła się przynajmniej na kilka godzin zwiększyć
>> temperatura (normalnie nastawiona jest na -20st).
>> Co zrobić z tymi owocami? Spożywać tylko po ugotowaniu? W ogóle wyrzucić,
>> czy może niczego się nie obawiać?
>>
>> Ewa
>
> Czternaście godzin utrzymania temperatury, a następnie stopniowy i wolny jej
> wzrost - w zasadzie 24 godziny bez strachu...
Ponadto gdyby owoce się rozmroziły, niewątpliwie puściłyby sok i powtórnie
zamrożone stałyby się zwięzłymi bryłami lodu.
|