Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.internetia.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "busek" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryba na zielonym posłaniu
Date: Tue, 20 Mar 2001 21:17:37 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 33
Message-ID: <998e15$cae$1@news.tpi.pl>
References: <995rng$bt9$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pm207.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 985119589 12622 213.76.108.207 (20 Mar 2001 20:19:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Mar 2001 20:19:49 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46884
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Biala" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:995rng$bt9$1@news.tpi.pl...
> Ryba na zielonym posłaniu - Czy ktoś spotkał się z takim przepisem?
Podobno
> bardzo dobre i ładnie wygląda na stole.
> Z góry dziękuję.
> Agnieszka
witam
Wydaje mi się, że może chodzić o nazwę dania wymysloną przez jakiegoś szefa
kuchni i znajdującą się tylko w danej karcie menu.
Może to być np. pieczona lub gotowana ryba na postumencie z zielonych
warzyw, na jakimś musie warzywnym i nie musi być to wcale szpinak(brokuły,
groszek itp)
Ostatnia moda w większości polskich restauracji to wymyślanie smakowicie i
tajemniczo brzmiących nazw na dania i potrawy
znane doskonale.
Jaki jest cel takiego działania to chyba wszyscy doskonale wiedzą.
Jak czytam recenzje z różnych placówek gastronomicznych to najczęściej jest
tak:
"zamówiłem (zaciekawiony nazwą zamówiłem sobie(tu pada nazwa potrawy),
jednak po podaniu przez kelnera okazało się najzwyklejszą(ym)(tu następuje
rownież nazwa ale już znana wszystkim).
pozdrawiam busek
|