Data: 2003-03-27 13:58:17
Temat: Re: Ryba - "po mojemu"
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Qwax napisał:
> Co myślicie na temat planowanej przeze mnie potrawy rybnej?
>
> Ryba "maślana" - pierwszy raz taką spotkałem - dla testów kupiłem
>
> Zamierzam:
> - po rozmrożeniu namoczyć w mleku
> (i tu się zastanawiać czy najpierw nie ugotować mleka z aromatycznymi
> przyprawami)
> - po paru godzinach ułożyć w głębokiej patelni i obłożyć od dołu i
> góry cebulką posypać przyprawami aromatycznymi i białym pieprzem -
> dodać masła (olej fuj!!)
> - zalać białym wytrawnym winem i dusić (ile? pół godziny wystarczy?)
> - po duszeniu zastanawiam się czy wytopiony soczek nie zaprawić
> śmietanką i zrobić z niego sosik.
>
> No i jeszcze jedno - z ziemniaczkami czy z ryżem? i co jako dodatki (w
> tym zawsze byłem słaby
>
> Pozdrawiam
> Qwax
>
Rybka maslana jest pyszna. Ale nie mocz jej w mleku, wszystko inne zrob
ale nie mocz w mleku.
Ja ja przygotowywuje tak, ze rozmrazam rybke, nacieram ja lekko sola,
bialym pieprzem (malo) i kropie cytryna, siedzi tak ze dwie godziny,
potem podduszam na maselku cebulke, podlewam bialym winem, jak cebulka
jest prawie miekka klade na nia rybe. Ryba potrzebuje jakies 10 minut
zeby byc dobra. Rybe wyciagnij, to co zostalo na patelni zaciagnij lyzka
smietany. Zjedz z ryzem. Pycha!!!
Do tego pasuje salatka z kapusty pekinskiej z delikatnym sosem
jogurtowym z koperkiem.
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
|