Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.ga
zeta.pl!news.onet.pl!news.pik-net.pl!not-for-mail
From: Nikodem Kuznik <n...@a...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rybka z rozmarynem
Date: Sat, 07 Sep 2002 23:13:29 +0200
Organization: Silesian University of Technology
Lines: 27
Message-ID: <p...@a...gliwice.pl>
References: <ald7ah$r1p$2@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.216.82.51
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: shilo.silesia.pik-net.pl 1031433207 25665 213.216.82.51 (7 Sep 2002 21:13:27
GMT)
X-Complaints-To: n...@s...silesia.pik-net.pl
NNTP-Posting-Date: 7 Sep 2002 21:13:27 GMT
User-Agent: Pan/0.11.2 (Unix)
X-Comment-To: "Ula Dobies" <u...@w...pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124307
Ukryj nagłówki
On Sat, 07 Sep 2002 14:30:14 +0200, Ula Dobies wrote:
> W doniczce na balkonie rosnie rozmaryn. Slonce mu sprzyja i juz mi
> ladnie urosl i moge juz go "skubac" do potraw. Dzis zjemy na obiad rybke
> wlasnie z galazkami swiezego rozmarynu i tak:
>
> Rybke odfiletowana przekrojona na pol (normalny podluzny filet) na
> zlotku - ale ryba lezy na blyszczacej stronie, bo lepiej pochlania
> cieplo, inaczej - efekt odwrotny (Maja powiedzialaby ze znowu ta fizyka,
> coz taki zawod :-))). Posolic, popieprzyc i polozyc galazki rozmarynu na
> rybce. zawinac zlotkiem, ulozyc na blaszce w piekarniku i piec ok. 25 -
> 30 minut, ok. 170 stopni. Podac z czym sie chce lub sama.
>
> Ula
Super!
Ja robie tak łososia, najczęściej w postaci dzwonek, bo tak najłatwiej
pokroić mi całego. Nie stosowałem rozmarynu, tylko bazylie i suszony
tymianek - też super smakuje, polecam.
A dzisiaj był łosoś na parze: najpierw potraktowałem go sokiem z cytryny
na 1/2 godziny, a potem gotowałem przez 15min na parze z paroma listkami
pietruszki. To było naprawdę pyszne. Chyba musze sprawić sobie parowar,
bo taka prowizorka z garnkiem i cedzakiem jest dośc niewygodna...
Pozdrawiam,
Nik
|