Data: 2001-09-10 16:52:17
Temat: Re: Ryby
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy ktoś z sznownych grupowiczów mógłby podzielić się ze mną swoimi
> sposobami na kilkudniowe (3 dni) przetrzymanie świeżych ryb na świeżym
> powietrzu.
Najlepiej to żywe i w wodzie.
> Będę przez kilka dni na rybkach pod namiotem i mam nadzieję złowić kilka
> ładnych i smacznych rybek. Te które będą tego warte, chciałbym
"przedstawić"
> rodzinie:-)
Na krótko można zakonserwować środkami zawuerającymi składniki
bakteriobójcze:
1. kwas octowy - ocet [okręcić ścierką zamoczoną w ...];
2. kwas mlekowy - kwaśne mleko lub serwatka [zanurzyć całkowicie];
3. kwas mrówkowy - pokrzywa [obłożyć i ściśle owinąć pap. perg. lub folią
alu.];
4. fitoncydy - chrzan [korzeń zestrugany], cebula [pokrjona], czosnek
[miazga] i jw.
W każdym przypadku ryby wypatroszone [nie skrobane, bez mycia,
niekoniecznie przy 2] i wytarte do sucha papierem.
Zostawiasz głowę aby po kolorze skrzel stwierdzić świeżość. Temperatura
przechowywania 4-8 *C, nie więcej. Ale 3 doby to bym ryb nie trzymał.
Nawet 2 to ryzyko. Soli nie polecam, bo byś je wyrzucił.
Pozdrawiam Jerzy
|