Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "rene" <r...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryż z jabłkami
Date: Fri, 5 Nov 2004 14:44:35 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <cmg046$kb0$1@inews.gazeta.pl>
References: <cmfv21$f1b$1@inews.gazeta.pl> <cmfvek$alf$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: cnq81.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1099662278 20832 83.31.170.81 (5 Nov 2004 13:44:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Nov 2004 13:44:38 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: surmar
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220698
Ukryj nagłówki
> O !
> Ja juz nawet zapomnialam, ze cos takiego istnieje ... :)
> A podrzucisz prosze swoj przepis ?
:)
ja żadko robię coś ściśle według przepisu (poza ciastami)
jabłka pokroiłam w kosteczkę i poddusiłam z cukrem trzcinowym, cukrem
waniliowym i cynamonem (dużą ilością). 200g ryżu ugotowałam w 1 litrze mleka
z dodatkiem 2 łyżek masła i szczyptą soli. Gdy mleko już się wygotowało ryż
przykryłam na 15'. W tym czasie zaparzyłam rodzynki. Następnie rodzynki
wymieszałam z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i przełożyłam
do niego połowę ryżu, na ryż wyłożyłam jabłka i przykryłam pozostałym ryżem.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 30' 5' przed końcem zdjęłam
przykrywkę aby ryż się zarumienił i był lekko chrupiący na wierzchu. Na
talerzu polewam jogurtem naturalnym lub jak kto woli śmietaną z cukrem.
Smacznego
--
rene
gg 4289772
"Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze i
przez to bardziej niebezpieczne"
Zofia Arnould
|