Data: 2004-11-05 13:44:35
Temat: Re: Ryż z jabłkami
Od: "rene" <r...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> O !
> Ja juz nawet zapomnialam, ze cos takiego istnieje ... :)
> A podrzucisz prosze swoj przepis ?
:)
ja żadko robię coś ściśle według przepisu (poza ciastami)
jabłka pokroiłam w kosteczkę i poddusiłam z cukrem trzcinowym, cukrem
waniliowym i cynamonem (dużą ilością). 200g ryżu ugotowałam w 1 litrze mleka
z dodatkiem 2 łyżek masła i szczyptą soli. Gdy mleko już się wygotowało ryż
przykryłam na 15'. W tym czasie zaparzyłam rodzynki. Następnie rodzynki
wymieszałam z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i przełożyłam
do niego połowę ryżu, na ryż wyłożyłam jabłka i przykryłam pozostałym ryżem.
Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 30' 5' przed końcem zdjęłam
przykrywkę aby ryż się zarumienił i był lekko chrupiący na wierzchu. Na
talerzu polewam jogurtem naturalnym lub jak kto woli śmietaną z cukrem.
Smacznego
--
rene
gg 4289772
"Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze i
przez to bardziej niebezpieczne"
Zofia Arnould
|