Data: 2004-11-05 14:36:43
Temat: Re: Ryż z jabłkami
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmg046$kb0$1@inews.gazeta.pl...
>
>> O !
>> Ja juz nawet zapomnialam, ze cos takiego istnieje ... :)
>> A podrzucisz prosze swoj przepis ?
>
> :)
> ja żadko robię coś ściśle według przepisu (poza ciastami)
> jabłka pokroiłam w kosteczkę i poddusiłam z cukrem trzcinowym, cukrem
> waniliowym i cynamonem (dużą ilością). 200g ryżu ugotowałam w 1 litrze
> mleka z dodatkiem 2 łyżek masła i szczyptą soli. Gdy mleko już się
> wygotowało ryż przykryłam na 15'. W tym czasie zaparzyłam rodzynki.
> Następnie rodzynki wymieszałam z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam
> masłem i przełożyłam do niego połowę ryżu, na ryż wyłożyłam jabłka i
> przykryłam pozostałym ryżem. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
> ok 30' 5' przed końcem zdjęłam przykrywkę aby ryż się zarumienił i był
> lekko chrupiący na wierzchu. Na talerzu polewam jogurtem naturalnym lub
> jak kto woli śmietaną z cukrem.
O a ja robiłam ryż z jabłkami wczoraj.
Troszkę inaczej,ale bardzo polecam.
Ryz ta samo ugotować jak u Ciebie na kleisto, na mleku i z 2 łyżkami cukru,
ale do ryżu dodajemy 1/3 objętości ryżu wiórek kokosowych )np. szklanka ryżu
+ 1/3 szklanki wiórek) (i razem to gotujemy, potem do tego jeszcze esencje
waniliowa parę kropli i jajo żeby ładnie związało.
Formę masłem wysmarować, wyłożyć kawałkami jabłek surowych, na to ryż, na to
jabłka krojone w ósemki - wszystko posypać brązowym cukrem, cynamonem,
płatkami migdałów i obłożyć wiórkami masła.
Po zapieczeniu na 200st na dolnej półce, góra przypomina smakiem tarte
tatin. :-)
Sowa
A dzisaj kapuśniak i pierogi z soczewicą.
|