Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryż z jabłkami
Date: Fri, 5 Nov 2004 15:36:43 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <cmg35s$567$1@inews.gazeta.pl>
References: <cmfv21$f1b$1@inews.gazeta.pl> <cmfvek$alf$1@news.onet.pl>
<cmg046$kb0$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.219.100.7
X-Trace: inews.gazeta.pl 1099665405 5319 81.219.100.7 (5 Nov 2004 14:36:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Nov 2004 14:36:45 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220707
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmg046$kb0$1@inews.gazeta.pl...
>
>> O !
>> Ja juz nawet zapomnialam, ze cos takiego istnieje ... :)
>> A podrzucisz prosze swoj przepis ?
>
> :)
> ja żadko robię coś ściśle według przepisu (poza ciastami)
> jabłka pokroiłam w kosteczkę i poddusiłam z cukrem trzcinowym, cukrem
> waniliowym i cynamonem (dużą ilością). 200g ryżu ugotowałam w 1 litrze
> mleka z dodatkiem 2 łyżek masła i szczyptą soli. Gdy mleko już się
> wygotowało ryż przykryłam na 15'. W tym czasie zaparzyłam rodzynki.
> Następnie rodzynki wymieszałam z ryżem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam
> masłem i przełożyłam do niego połowę ryżu, na ryż wyłożyłam jabłka i
> przykryłam pozostałym ryżem. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
> ok 30' 5' przed końcem zdjęłam przykrywkę aby ryż się zarumienił i był
> lekko chrupiący na wierzchu. Na talerzu polewam jogurtem naturalnym lub
> jak kto woli śmietaną z cukrem.
O a ja robiłam ryż z jabłkami wczoraj.
Troszkę inaczej,ale bardzo polecam.
Ryz ta samo ugotować jak u Ciebie na kleisto, na mleku i z 2 łyżkami cukru,
ale do ryżu dodajemy 1/3 objętości ryżu wiórek kokosowych )np. szklanka ryżu
+ 1/3 szklanki wiórek) (i razem to gotujemy, potem do tego jeszcze esencje
waniliowa parę kropli i jajo żeby ładnie związało.
Formę masłem wysmarować, wyłożyć kawałkami jabłek surowych, na to ryż, na to
jabłka krojone w ósemki - wszystko posypać brązowym cukrem, cynamonem,
płatkami migdałów i obłożyć wiórkami masła.
Po zapieczeniu na 200st na dolnej półce, góra przypomina smakiem tarte
tatin. :-)
Sowa
A dzisaj kapuśniak i pierogi z soczewicą.
|