Data: 2006-05-24 10:21:35
Temat: Re: SODA
Od: "Sowa" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e4v31b$glr$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ... oczyszczona, czyli kwaśny węglan sodowy. Niektórzy dodają do
> gotowanego grochu, fasoli
Nie, nie dodają do gotowanego grochu czy fasoli. A jak dodają to znaczy że
im się zdrowo pokićkało z kolejnością działań .
Sodę oczyszczoną daje się do moczenia suchych ziaren strączkowych, następnie
należy je odlać z wody w której się moczyły i dokładnie przepłukać i dopiero
gotować _bez sody_.
W wersji dla wyjątkowych ndwrazliwców, łyżeczkę sody daje się do
strączkowych przygotowanych do gotowania, ale zaraz po zagotowaniu, odlewa
się to, strączkowe dokładnie płucze i gotuje do miękkości w nowej wodzie bez
sody.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
// varium et mutabile semper femina // Wergiliusz
|