Data: 2006-05-24 10:34:02
Temat: Re: SODA
Od: "JaMyszka" <j...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
aniared napisał(a):
> [...]
> Co do proporcji Ci nie pomogę, chociaż tak na oko więcej trzeba sody,
> niż proszku. Jednak jest zasada, że sodę stosuje się wyłącznie w
> cieście, zawierającym jakiś kwaśny składnik, choćby śmietanę, żeby tę
> sodę zneutralizować.
No tak:) Dobrze uporządkować sobie swoją wiedzę:)
Thx;)
> Jest wiele przepisów na świetne ciasta z sodą,
> jeśli chcesz mogę parę zaproponować (ale nie stosowałabym zamiennie
> proszku i sody). Do głowy przychodzi mi bananowiec MB,
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
frm/thread/9861047e3fa39c8c/f4da01681527bdcb?q=banan
owiec&rnum=6#f4da01681527bdcb
http://tiny.pl/g257
> królewiec (mój najulubieńszy),
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
frm/thread/fc2cc7edd1d6613c/d13b9a398e972d7b?q=kr%C3
%B3lewiec&rnum=4#d13b9a398e972d7b
http://tiny.pl/g259
> dziad i z pewnością jest wiele innych, wartych polecenia.
http://groups.google.pl/group/pl.rec.kuchnia/browse_
frm/thread/d1ba4f4798882638/60165a7f111d8e6a?q=dziad
&rnum=1#60165a7f111d8e6a
http://tiny.pl/g25w
Jak widzisz, trochę się przyłożyłam do tematu i poszperałam w
archiwum;p
Jeśli, więc, inny "proszek" - to chętnie;p
Achaaa... to moje wyczucie proszku, to nie to, że żołądek boli, czy
są jakieś inne sensacje z tytułu obecności proszku do pieczenia. Po
prostu, jest to dość niemiłe odczucie, że ten proszek jest
wyczuwalny. Hmmm... No tak, ale jak już dam w siebie więcej takiego
"wyczuwalnego" ciasta, to potem coś a la zgaga mi się plącze:(
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
|