Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Cwasia" <c...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sałatka 7 kolorowa
Date: Mon, 20 Oct 2003 11:41:58 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 56
Sender: p...@p...onet.pl@al197.neoplus.adsl.tpnet.pl
Message-ID: <bn0ali$5n0$1@news.onet.pl>
References: <bm3t67$2t55$1@foka1.acn.pl> <bm72sp$bu0$1@news2.ipartners.pl>
Reply-To: "Cwasia" <c...@n...wp.pl>
NNTP-Posting-Host: al197.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1066642930 5856 80.50.157.197 (20 Oct 2003 09:42:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Oct 2003 09:42:10 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176892
Ukryj nagłówki
"Eulalka" <e...@w...pl> wrote in message
news:bm72sp$bu0$1@news2.ipartners.pl...
> Najważniejsze jest - UWAGA - salaterka! Musi mieć równe brzegi - żadna
> zwykła, rozszerzająca się!
>
> Ciekawostką jest to, żę nie trzeba dodawać żadnych przypraw - sama robię
> bez soli i pieprzu. Poszczególne składniki wrzucamy do salaterki
> warstwami NIE MIESZAJĄC.
> Warstwy - OD DOŁU:
> 1. 1 puszka konserwowego selera z puszki (pokroić w kostkę)
> 2. 1 duża puszka konserwowek kukurydzy
> 3. 1 puszka ananasa (pokroić w kostkę)
> 4. kilka plastrów szynki konserwowej krojonej w plastry 6-7 mm (pokroić
> w kostkę)
> 5. kilka sałatkowych jabłek (2-3 sztuki - kwaśne najlepsze)
> 6. słoik majonezu Winiary Dekoracyjny (lub kętrzyński - jak ktoś ma
> dostęp) - wylać majonez, by stworzył kolejną warstwę - warstwy muszą
> mieć mniej więcej tę samą gruubość
> 7. na wierzch - warstwa ostatnia z pokrojonych w krążki porów.
>
> I to wszystko! Przy nakladaniu dopiero się to miesza na talerzu z
> majonezem - smakuje bosko a wygląda jeszcze lepiej!
>
> Eulalka
Ja znam bardzo podobną sałatkę, różni się nieco kolejność warstw i sposób
przygotowania.
Warstwy (od dołu, czyli w kolejności nakładania do salaterki):
1. drobno pocięty por
2. ananas (pokrojony w kostkę)
3. seler ze słoiczka (taki pocięty w paseczki, oczywiście trzeba odsączyć
zalewę)
4. kukurydza
5. szynka konserwowa pokrojona w kosteczkę
Po ułożeniu każdej z warstw należy posmarować ją cieniusieńką warstewką
majonezu (Kętrzyński - żaden inny nie nadaje takiego fajnego smaku!)
Ostatnią warstwą (której już majonezem nie smarujemy jest warstwa z jajek
świeżo ugotowanych na twardo, jeszcze cieplutkie trzeba tarkować na drobnej
tarce. Już żadna dekoracja nie jest potrzebna.
W sumie ta sama sałatka, a jednak inna...Gorąco polecam. Sama nabrałam
smaku, chyba jeszcze dziś spróbuję zrobić nową wersję proponowaną przez
Eulalkę.
PS.
Pytanie do Eulalki (jeśli można): skąd jesteś? chyba gdzieś z Mazur skoro
polecasz Majonez Kętrzyński? Ja jestem z Kętrzyna, chwilowo jednak mieszkam
bardziej na Mazowszu.
Pozdrawiam
Cwasia
|