Data: 2003-10-20 09:41:58
Temat: Re: Sałatka 7 kolorowa
Od: "Cwasia" <c...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Eulalka" <e...@w...pl> wrote in message
news:bm72sp$bu0$1@news2.ipartners.pl...
> Najważniejsze jest - UWAGA - salaterka! Musi mieć równe brzegi - żadna
> zwykła, rozszerzająca się!
>
> Ciekawostką jest to, żę nie trzeba dodawać żadnych przypraw - sama robię
> bez soli i pieprzu. Poszczególne składniki wrzucamy do salaterki
> warstwami NIE MIESZAJĄC.
> Warstwy - OD DOŁU:
> 1. 1 puszka konserwowego selera z puszki (pokroić w kostkę)
> 2. 1 duża puszka konserwowek kukurydzy
> 3. 1 puszka ananasa (pokroić w kostkę)
> 4. kilka plastrów szynki konserwowej krojonej w plastry 6-7 mm (pokroić
> w kostkę)
> 5. kilka sałatkowych jabłek (2-3 sztuki - kwaśne najlepsze)
> 6. słoik majonezu Winiary Dekoracyjny (lub kętrzyński - jak ktoś ma
> dostęp) - wylać majonez, by stworzył kolejną warstwę - warstwy muszą
> mieć mniej więcej tę samą gruubość
> 7. na wierzch - warstwa ostatnia z pokrojonych w krążki porów.
>
> I to wszystko! Przy nakladaniu dopiero się to miesza na talerzu z
> majonezem - smakuje bosko a wygląda jeszcze lepiej!
>
> Eulalka
Ja znam bardzo podobną sałatkę, różni się nieco kolejność warstw i sposób
przygotowania.
Warstwy (od dołu, czyli w kolejności nakładania do salaterki):
1. drobno pocięty por
2. ananas (pokrojony w kostkę)
3. seler ze słoiczka (taki pocięty w paseczki, oczywiście trzeba odsączyć
zalewę)
4. kukurydza
5. szynka konserwowa pokrojona w kosteczkę
Po ułożeniu każdej z warstw należy posmarować ją cieniusieńką warstewką
majonezu (Kętrzyński - żaden inny nie nadaje takiego fajnego smaku!)
Ostatnią warstwą (której już majonezem nie smarujemy jest warstwa z jajek
świeżo ugotowanych na twardo, jeszcze cieplutkie trzeba tarkować na drobnej
tarce. Już żadna dekoracja nie jest potrzebna.
W sumie ta sama sałatka, a jednak inna...Gorąco polecam. Sama nabrałam
smaku, chyba jeszcze dziś spróbuję zrobić nową wersję proponowaną przez
Eulalkę.
PS.
Pytanie do Eulalki (jeśli można): skąd jesteś? chyba gdzieś z Mazur skoro
polecasz Majonez Kętrzyński? Ja jestem z Kętrzyna, chwilowo jednak mieszkam
bardziej na Mazowszu.
Pozdrawiam
Cwasia
|