Data: 2007-01-29 19:59:38
Temat: Re: Sało
Od: "Gruby" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista wrote:
>>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek
>>> (nie
>>> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i
>>> roluje. Wiesza się
>>> je aby dojrzało...
>>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
>>
>> W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon,
>> kreciło przez
>> maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu,
>> majeranku,
>> potłuczonego w moździerzu ziela angielskiego, mieszało
>> sie i albo
>> upychało w wymoczonym pecherzu , albo zawijało w folie, w
>> takie
>> jakby rolady. Idealnie smakowało po zamrozeniu na kilka
>> dni.
>
> A to nazywa sie sadło - kostki słoniny zasolone w żoładku
> lub
> pęcherzu...
własnie, ze nie były to kostki słoniny.. Na podlasiu robiło
sie to z tłuszcu, o którym pisałes wcześniej w sposób jaki
opisałem..:-)
--
gruby
żeby mi sie tak chciało, jak mi sie nie chce..
|