Data: 2007-01-29 19:24:45
Temat: Re: Sało
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Gruby" <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:eplgje$vbn$1@news.onet.pl...
> Panslavista wrote:
>> "Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
>> news:eplat1$9r5$1@news.onet.pl...
>>> Mam pytanie, czy ktos moze robił sało według tego przepisu?Jak tak,
>>> to według którego?
>>> http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/w%EAdliny/sa%B
3o-%11-oryginalne-rosyjskie-przepisy.html
>>
>> To nie polskie sało - normalnie jest to tłuszcz od nerek (nie
>> słonina), który się soli, ewentualnie paprykuje i roluje. Wiesza się
>> je aby dojrzało...
>> A ten przepis rosyjski to na peklowaną słoninę...
>
> W moich okolicach ten tłuszcz sie czysciło z błon, kreciło przez
> maszynke, dodawało dużo czosnku, soli, pieprzu, majeranku, potłuczonego w
> moździerzu ziela angielskiego, mieszało sie i albo upychało w wymoczonym
> pecherzu , albo zawijało w folie, w takie jakby rolady. Idealnie smakowało
> po zamrozeniu na kilka dni.
A to nazywa sie sadło - kostki słoniny zasolone w żoładku lub pęcherzu...
|